Százhalombatta, Szent István tér 5. • Tel.: 06-23/355-488 • Fax: 06-23/355-387 • E-mail: bkk@mail.battanet.hu • Nyitva tartás: 10.00-20.00

Pünkösd

A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - húsvét és
karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amikor a Szentlélek
eljövetelét ünneplik a keresztény egyházban.

Az ünnep eredete

A pünkösd szó a görög ’pentekosztész’ azaz ’ötven’ szóból ered, amely arra utal, hogy a húsvéttól számított ötvenedik nap.  

Az ünnep eredetileg egy ószövetségi zsidó ünnep, a törvényadás emléknapja és az új kenyér ünnepe. A keresztény világ ezen a napon a Szentlélek kiáradását ünnepli. A hagyomány szerint a Szentlélek, Jézus által ezen a napon áradt az apostolokra és ezzel új tartalommal töltötte meg a napot a keresztény hívek számára. Így teljesedik be a keresztény hagyományban a húsvéti misztérium, a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az egyház születésnapja.

Az ünnephez kapcsoldó hagyományok

Hazánkban legismertebb a pünkösdi királyság hagyománya, amely egészen a középkorig vezethető vissza. Ez alkalomból a legények ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) vettek részt, ahol kiválasztották maguk közül a legjobbat, aki aztán egy kerek évig minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, azt a közösség fizette. Az uralkodásának rövid idejére utal a “pünkösdi királyság” kifejezés. Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdi király vagy királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni.

Az ünnep azonban már az ókorban is fontos volt, hiszen pünkösd a nyár ígéretét, a természet burjánzását, a tavasz legpompásabb időszakát is jelöli, így az ókori Rómában ekkor tartották a Floráriák ünnepségét, amelyen Flóra istennőt, a növényvilág és a termékenység istennőjét köszöntötték. 

Csíksomlyói búcsú

A csíksomlyói búcsú a székelyek középkori eredetű fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, az összegyűlt székelyek azonban Nagyerdőnél győzelmet arattak, megvédték ősi katolikus hitüket. Erre emlékezve minden pünkösd szombatján ünnepi szentmisét és nagy búcsút tartanak, ahová több százezer ember érkezik az egész Kárpát-medencéből és a világ minden más tájáról is. 

Kép és szöveg forrása: Internet

« vissza a főoldalra

Jegyvásárlás

Jegyek megvásárolhatóak:

Személyesen a BARÁTSÁG KULTURÁLIS KÖZPONT jegypénztárában.

A jegypénztár nyitvatartása:
Keddtől - Péntekig: 14:00 - 18:00

Telefonszám: 06-23 / 355-488

Elektonikus úton a ticketportal oldalán.

Jegyvásárlás

ÖRKÉNY színházbérlet

A Barátság Kulturális Központ „ÖRKÉNY” színházbérletének előadásai.

 

További információk

Virágmenhely - AKCIÓ

Ha útban van túl nagyra nőtt szobanövénye, és már inkább akadályt jelent otthonában, de nem szeretné kidobni, mi befogadjuk!

Szobanövényét adományozza a Barátság Kulturális Központnak, hogy épületünk még szebb lehessen. A szállításban sajnos nem tudunk segíteni, a felajánlásokat ajándék színházjeggyel köszönjük meg.

Információ és jelentkezés: 23/355-488-as telefonszámon

Legyél te is hostess

a Barátság Kulturális Központban!

Ha szereted a változatos, pörgős munkát, a kulturális programokat, gyere és csatlakozz hozzánk hostessként.

Jelentkezés feltételei:
   • betöltött 16. életév
   • jó kommunikációs készség
   • problémamegoldó képesség
   • kreativitás
   • igényes megjelenés

Munkavégzés feltételei:
Fürge Diák Iskolaszövetkezeti tagság

Jelentkezés módja:
Fényképes önéletrajz megküldés a bkk.mkicikudisz@mail.battanet.hu e-mail címre 

Fenntartó

      

 

Partnereink

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hetente megjelenő hírlevelünkre, értesüljön elsőként programjainkról!

Feliratkozás

Linkek

Adatvédelem

 

Barátság Kulturális Központ · 2021 · Százhalombatta