Százhalombatta, Szent István tér 5. • Tel.: 06-23/355-488 • Fax: 06-23/355-387 • E-mail: bkk@mail.battanet.hu • Nyitva tartás: 10.00-20.00

Nemzeti Összetartozás Napja

2021. június 4-e a Trianoni békeszerződés aláírásnak 101. évfordulója. A szerződésé, mely lezárta az első világháborút és alapjaiban változtatta meg hazánk határait és hatásait a mai napig érezzük. 

Trianoni békeszerződés

Az első világháborút 1920. június 4-én lezáró Trianoni békeszerződés Magyarország számára sokkal inkább diktátum volt, mintsem közös megállapodás. A szerződés egy jóval korábbi - 1918-as - döntés eredményét szentesítette, melynek következtében hazánk mintegy kétharmada került más országok fennhatósága alá. 

A szerződésben a győztes felek kijelentik, hogy Magyarország felelős a háborúban győztes államoknak okozott károkért (161. cikk), a VIII. rész további cikkeiben és függelékeiben pedig részletesen szabályozzák az ennek következtében teljesítendő jóvátétel feltételeit.

Nemzeti Összetartozás Napja

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.
Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. 

Megemlékezés és emlékmű avatás Százhalombattán 

Június 4-én pénteken, 18.00 órától városi megemlékezés és emlékmű avatás a Szent István templom mellett. Az újonnan elkészült emlékmű középen elhelyezett 2 méter magas obeliszk anyaga gránit, a rajta lévő magyar címer és térkép plakett sárgaréz karc. A szobrot körbe határoló sziklakövek anyaga, süttői mészkő. A sziklaköveken feliratozott táblák vannak elhelyezve, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Őrvidék, Délvidék felirattal, mintegy szimbolizálva az elcsatolt országrészeket.  Az emlékművet Pankotai Gyula kőfaragó mester készítette. 

 

 

« vissza a főoldalra

Jegyvásárlás

Jegyek megvásárolhatóak:

Személyesen a BARÁTSÁG KULTURÁLIS KÖZPONT jegypénztárában.

A jegypénztár nyitvatartása:
Keddtől - Péntekig: 14:00 - 18:00

Telefonszám: 06-23 / 355-488

Elektonikus úton a ticketportal oldalán.

Jegyvásárlás

ÖRKÉNY színházbérlet

A Barátság Kulturális Központ „ÖRKÉNY” színházbérletének előadásai.

 

További információk

Virágmenhely - AKCIÓ

Ha útban van túl nagyra nőtt szobanövénye, és már inkább akadályt jelent otthonában, de nem szeretné kidobni, mi befogadjuk!

Szobanövényét adományozza a Barátság Kulturális Központnak, hogy épületünk még szebb lehessen. A szállításban sajnos nem tudunk segíteni, a felajánlásokat ajándék színházjeggyel köszönjük meg.

Információ és jelentkezés: 23/355-488-as telefonszámon

Legyél te is hostess

a Barátság Kulturális Központban!

Ha szereted a változatos, pörgős munkát, a kulturális programokat, gyere és csatlakozz hozzánk hostessként.

Jelentkezés feltételei:
   • betöltött 16. életév
   • jó kommunikációs készség
   • problémamegoldó képesség
   • kreativitás
   • igényes megjelenés

Munkavégzés feltételei:
Fürge Diák Iskolaszövetkezeti tagság

Jelentkezés módja:
Fényképes önéletrajz megküldés a bkk.mkicikudisz@mail.battanet.hu e-mail címre 

Fenntartó

      

 

Partnereink

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hetente megjelenő hírlevelünkre, értesüljön elsőként programjainkról!

Feliratkozás

Linkek

Adatvédelem

 

Barátság Kulturális Központ · 2021 · Százhalombatta