SüssMelivel! - Szezámmagos kiflik
Hozzávalók, 32 db kiflihez:
- 40 dkg finomliszt
- 4 db kisebb burgonya megfőzve, áttörve (kb. 20 dkg)
- fél dl langyos víz a burgonya főző vizéből
- 2 dkg friss élesztő
- 15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 1 tojássárgája
- 2 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet kristálycukor
- 1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve
- szezámmag
Elkészítés:
- 1. A vízben felfuttatjuk az élesztőt a csipet cukorral. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne az áttört, főtt burgonyát, majd hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. (Dagaszthatjuk robotgéppel vagy a kenyérsütőgép dagasztóprogramján, és kézzel is.) Majd letakarva duplájára kelesztjük.
- 2. Két egyenlő gombóccá alakítjuk a megkelt tésztát, majd enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 34 cm átmérőjű kör alakra, mindegyiket 16 egyenlő cikkre osztjuk és feltekerjük kifli alakban.
- 3. Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket (egymástól picit távolabb), tetejüket lekenjük a tojássárgája és tej keverékével és megszórjuk a szezámmaggal, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 14-15 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
Örömteli sütést, jó étvágyat kívánunk!